Had-O-Land D1 Sprint 1,6km H50 (19/06/2015)
Category: Konkurranse
Map/area: Oppland Gran Sagvollen
Organiser: Hadeland OL - http://www.hadelandol.no/
Country: Norge
Discipline: Orientering
Distance: 2.45 km
Time: 22:50
Average HR: 155
Maximum HR: 169
Hmmm-.. usikker på hvordan og hva jeg skal skrive fra sprinten i Had-O-Land 2015. Alle referanser til poster i løypa, gjelder Løype 3.

Ryktene tilsa at det stod mellom område de hadde sprinten i og sentrum av Gran, og for å si det slik, dette var ikke noe sprint.
I sentrum av Gran hadde det sikkert blitt en skikkelig sprint. Jeg skjønner at enkelte synes at det å løpe i et flott naturområde er fint og det syns jeg også, ut fra at det er vakkert men da må løypeleggingen gjøres HELT anderledes.

Okey for å ta noen poenger rundt sprintløypelegging - i utgangspunktet bør man vel være forsiktig med å bruke skogsterreng, og når skogsterrenget er steinete og vanskelig å løpe skal man vel være enda mer forsiktig??

Særpreg til sprint
1) Høy hastighet - løypa må planlegges slik at høy hastighet er mulig i hele løypa..
2) Løypa kan inneholde klateringer, men om stigningen er så bratt at løperne må gå skal klatringen unngås
3) Å finne postene skal ikke være noe utfordring - men å finne og gjennomføre det beste veivalget mellom dem.
4) For eksempel på veivalg så bør den mest naturlige veien ut av en post ikke nødvendigvis bli den beste.
5) Løypa skal legges slik at det kreves full konsentrasjon gjennom hele løpet - et område som ikke kan tilby dette er ikke egnet for sprintløp.

Og dette er ikke MINE "regler" men dette er hentet fra Løypeleggerboka til B. Myrvold s.57. Videre heter det:

a) Andre særtrekk er kartmålestokk i 1:4000 eller 1:5000. Kartet skal kunne leses i høy fart. Detaljer som påvirker veivalg og løpshastighet skal være nøyaktige.
b) I ikke-bebygde områder er det viktig at detaljer som reduserer løpshastigheten er nøyaktige både i utstrekning og grad av hindring.
c) Starten bør være på arenaen
d) I Norge vil kun unntaksvis skogsområder være egnet til sprintorientering. SOM REGEL VIL BUNNEN VÆRE FOR RØFF OG UNDERVEGETASJONEN VÆRE FOR TETT FOR DEN HASTIGHETEN SOM KREVES. (jeg har brukt store bokstaver - boken bruker små)

Okey - hvorfor er jeg så opptatt av sprint - fordi dette er en særpregen øvelsene innen orientering som jeg brenner for. Min bakgrunn som forholdsvis fersk o-løper så er dette den grenen jeg har lært meg å beherske sånn nogelunde.
Når da arrangører ikke følger "reglene" men gjør andre ting fordi de f.eks. mener at sprint ikke er en viktig øvelse så blir jeg lei meg og kanskje en "smule" frustrert.

Det er ikke noe nytt at en arrangør gjør sin variant av en type øvelse, men hva tror dere garva o-løpere ville si om de fikk en langdistanse som postplukk, uten langstrekk, og gjerne noe strekk blant bebyggelsen?
La oss bevare særpreget til de forskjellige øvelsene.

Noe minuser fra fredagens løp:
1 - Med uryddig løpsunderlag så egner ikke området som blir tilbudet seg til sprintløp - ref. 1), 3), 5), c) og d)
2 - Postplassering - flere poster ligger gjemt, lavt i terrenget og dette er ikke riktig sprintlegging - 3) gjaldt blant annet følgende poster P1 (som er gjemt bak) P3 som ligger bak trær i søkket, P5 som hang bak et tre, og ikke minst P8 som lå lavt i steinrøysa, P10 - hvor detaljene ikke er på riktig sted på kartet,
3 - Ikke legg postene inne i detaljer som det er vanskelig å holde høy fart inn i og ut av - ref. 1), de verste eksemplene fra fredagens sprint var P4 ( på stein inne i grønnskravert) men det absolutt verste var P8 ( og legge en post inne i denne steinete steinrøysa, fremfor å legge posten i f.eks. NORDkanten) er for meg nesten litt utrolig.
4 - Starten kunne vel enkelt vært flyttet til arena - selv om det ikke akkurat var så langt unna, ref c) selv om mange arrangører svikter på dette punktet.
5 - Når man putter inn vanlig langstrekk ala mellomdistanse bryter det muligens mot ref 5) gjelder f.eks. P3-P4...
6 - Direkte feil på kartet - ref. a) P10, den detaljen er vel ikke merket på riktig sted? Mellom P12-p13, er det FEIL på GRØNNT område.

Plusser fra fredagens sprint:
1 + Slutttiden var det 1 løper i min egen klasse som kom i nærheten av - kan til nød kalles pluss ved at arrangør har kortet ned på løpa for å treffe på sprinttid.
2 + Kartet var godt trykket, selv om jeg personlig fortrekker plastpose, kunne man hatt et tilbud på start at de som ville ha plastpose kunne få det? Evt være tydelig på at man må ta med selv?

Var det noe som kunne vært gjort bedre fra arrangørens side? Er vi som løpere for kravstore? Forventer vi for mye? Dette overnevnte er ment som konstruktive innspill rundt sprintløp og en pekepinne på hva sprint er og bør være og ha av særpreg.

Litt om mitt eget løp:
P1-jeg surrer allerede ved at jeg må leite hvilke stein posten ligger på - og ikke minst finne den bak.
P2-sliter med å finne riktig stein, det er så mange og posten er plasert slik at jeg ikke ser den fra stien så jeg leiter etter denne også.
P3-her er det trær mitt i søkket som gjør at jeg ikke ser posten og løper fordi og bommer, så her leiter jeg også.
P4-utfordringen var rundt selve posten.
P5-her gjør jeg en bom, leser karte feil å løper ved feil hytter. :)
P6-finner greit men det gikk ikke fort, vanskelig underlag
P7-uryddig strekk hvor det går tregt og sakte spesielt på siste delen.
P8-Arg, bakser inn i steinrøysa og finner posten "for langt nord" etter mitt syn. Men hvorfor ikke legge denne posten i kante på denne steinrøysa, altså ???
P9-Sprintpost!!
P10-delvis sprintpost men her er detaljen feilplassert på kartet etter mitt syn.
P11-baksete post..
P12-fin sprintpost..
P13-fin sprintpost..men her stemmer jo ikke kartet med det mørkgrønn mellom postene...
P14-grei sprintpost
M-ok

Ja, som du kjære leser skjønner var dette en litt BOB BOB opplevelse, som jeg har forsøkt å være sakelig i mine tilbakemelderinger, et bidrag til å bevare sprintøvelse med sitt særpreg.

Sprint skal være lettløpt, det skal gå unna og et karaktertrekk er raskt og hurtig! :))
Hide comments (2)
Kari Nordmann : Du skal få lov til å synes at dette ikke var sprint, men for min del var den dødskul der hvert fall jeg klarte å holde høy fart. Kanskje du ikke har vært så lenge i denne o-idretten til å oppdage alle de ulike variantene av sprint. Fullt lov å la en sprint gå i skog som å la den gå midt i sentrum. Jeg liker ikke sprint fordi løypene ofte blir lagt for lett slik at folk som er gode til å løpe nesten ikke trenger gode kartferdigheter og vinner uansett. Denne sprinten var godt lagt og det var de beste til å beherske sprinten som vant. Det er veldig lett å klage på løypa når man er misfornøyd som du kanskje er, men det er slik at de beste er best uansett!
bgulheim : 1)(Hva med å stå ved innlegget ditt ved å bruke navn? 2) Har du lest hva løypeleggerboken sier om sprint? -ref det som står i første del av kommentaren min 3) Du har lov å syns at vanilge sprintløyper er enkle og at gode løpere ofte gjør det bedre der til sammenligning med gode o-teknikker -jeg ser motsatt på det, når løypene blir litt mindre oteknisk krevende så har jeg som er forholdsvis fersk en liten sjanse å nærme meg de andre i klassen og ikke bli blant de siste hele tiden..4) Forventningene jeg hadde til øvelsen ble liksom ikke innfridd -kan man si men jeg tar selvkritikk på at jeg ikke hadde fått med meg kommentaren fra innbydelsen på STEINET BUNN 5) Jeg tror ingen liker slike postplassering som P8 -eller koste du deg der også med stor fart??
Post new comment
Save
 
Had-O-Land D1 Sprint 1,6km H50 (19/06/2015)